Den underjordiske reisen

Niels Klims underjordiske reise ble skrevet av Ludvig Baron Holberg, og var en såkalt utopisk roman som betyr at handlingen finner sted i ett land som ikke eksisterer. Romanen er opprinnelig skrevet på latin og ble utgitt i byen Leibzig i Tyskland, i 1741. Dette er den eneste romanen Holberg skrev og den ble regnet som en av Nordens første science-fiction bøker. 

For å si litt om forfatteren Ludvig Holberg, må vi tilbake til tiden da Danmark og Norge var slått sammen til ett land.


Ludvig Baron Holdberg ble født i Bergen i 1684 og her hadde han sin barndom. I 1704  tok han teologi embetseksamen ved Københans universitet, og ble utnevnt som professor i 1717. Under studeringen hadde han gjennomført mange lange reiser til flere europeiske land, deriblant England, Frankrike, Tyskland og Italia. Dette fikk han erfaring av og var med på å påvirke skuespill som han skrev for et nystartet teater i København. Hele 25 skuespill på tre år! Dessverre ble dette teateret lagt ned etter bare fem års drift. 
Komediene er de vi først og fremst forbinder med Holdberg, som har blant annet skrevet det kjent verket "Jeppe på Bjerget" For de som ikke har sett denne komedien, kan se litt av den i klippet nedenfor.

Jeppe på Bjerget - 10-minuttsklipp.
Tatt fra youtube.com

Tilbake til den underjordiske reisen, opprinnelig kalt Niels Klims underjordiske reise.
 Denne er, som sagt, regnet for å være en av Nordens første science-fiction bøker, og kom ut på latin i 1741 før den senere ble oversatt. 
Boken handler om Niels Klim, fra Bergen, som av ren nysgjerrighet krabber inn i en fjellhule før han så faller nedi et hull. Han lander på en underjordisk planet der de underligste vesenene er befolkningen i dette samfunnet under jorden. 

Da Holberg laget teksten var det sterk sensur og kritikken var vanskelig å uttrykke i datidens samfunn, men han klarte likevel å få kritikken inn i romanen. Dette gjorde han ved at mange av de underjordiske landene ble laget forkledde og var satiriske beskrivelser av europeiske samfunn, samt det dansk-norske samfunnet. Denne "gjemmingen" av kritikken ble likevel sett ganske sterkt på, og gjorde til at forfatteren lovet å aldri lage satirisk og humoristisk diktning.

"Ti som det stundom farlig er å være altfor vittig..."
sitat av Ludvig Holberg.


Kilder tekst; Grip teksten s. 87-91
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Katharina

Katharina

17, Vegårshei

Jente som driver med fotball og musikk. Jeg digger å fortelle folk hva jeg interesserer meg for og hva som står i hodet på meg for tiden. Blogges!

Kategorier

Arkiv

hits