Johan Herman Wessel og "Det norske selskap"

Bilde tatt fra wikipedia

"Det norske selskab" var en herreklubb for norske studenter i København, som ble stiftet i 1772 av Ove Gjerløw Meyer. 
Disse studentene så på seg selv som kulturkonservative,  Holberg-dyrkere og klassisister. På møtene diskuterte de på høyt nivå, og hadde både taler og musikk mens de drakk punsj. Medlemmene var forfattere, diktere og filosofer og en av de store medlemmene var Johan Herman Wessel som var en av klubbens viktigste bidragsyter. 

Johan Herman Wessel.jpg

Johan Herman Wessel ble født 6.oktober. 1742 i Akershus og var kjent for å være en norsk dikter og forfatter.
 I 1761 reiste han fra latinskolen i Christiania til Universitetet i København for å studere. Han tok aldri eksamen, og senere levde som privatlærer, forfatter og oversetter av skuespill for teateret og humorbladet "Votre Serviteur otiosis".
Han skrev mange verk, som blant annet komedien "Kiærlighed uden Strømper" og diktet "Smeden og Bageren"

"Smeden og Bageren" er et dikt, nærmere en humoristisk fortelling, som handler om to bakere og en smed i en landsby. Smeden dreper en mann og blir deretter stilt for retten. Noen av borgere i landsbyen mener at smeden ikke kan bli straffet siden de bare har èn smed. Dommeren lar smeden gå, men lar heller straffen gå til den ene bakeren, isteden for smeden. Diktet ender med at bakeren blir hengt uskyldig og at smeden går fri. 

Komikken i diktet kan være vanskelig å forstå, men det hele spiller på uflaks og tilfeldigheter. Wessel ville få frem at moralen var at man alltid skulle være forberedt på døden, og dette vises godt i diktet. 

Bildet som kommer opp av datiden samfunnsapparat er ,etter min mening, at rettsvesenet er urettferdig overfor samfunnet. Diktet kritiserer rettsamfunnet og mangelen på fornuft, og gir et bilde av urettferdighet med tanke på dommen til smeden som gikk til bakeren. 

Det er fra dette diktet vi har uttrykket ; å rette baker for smed - som betyr at man straffer feil person for forbrytelsen. 


Kilder; Grip teksten og wikipedia

Én kommentar

11.feb.2010 kl.14:29

fin oppbygning syns jeg :) kanskje flere egne meninger ? :) bare for å si noe negativt ;)

Skriv en ny kommentar

Katharina

Katharina

17, Vegårshei

Jente som driver med fotball og musikk. Jeg digger å fortelle folk hva jeg interesserer meg for og hva som står i hodet på meg for tiden. Blogges!

Kategorier

Arkiv

hits