Til min kjære lærerinne Anita

google.no

Idet jeg raaber: med Vindvet op!
mit sidste Blik faar din Gyldentop. 

fra Henrik Wergelands dikt "Til min Gyldenlak" som han skrev på dødsleiet  i 1845


Det å analysere diktet er en stor utfordring, med tanke på at dette diktet er skrevet på midten av 1800-tallet. Den eldre skrivemåten dette diktet er skrevet på, dansk, kommer fra at Danmark og Norge var slått sammen. 
Selve historien er interessant, men diktanalysen fant jeg heller mindre tilfredsstillende. 

Handlingen i diktet kan være så mangt, sett ut i fra hvordan man ser de forskjellige symbolene og hvordan man tolker det. Symboler som gylden-lakken og rosen, som vi finner i diktet. 
En direkte tolkning kan man se dette diktet som at Wergeland ønsker å ha en blomst på graven når han dør, men indirekte kan diktet tolkes som at han har en tro på noe godt etter døden. Wergeland skrev mye følelser, og dette diktet er ikke et unntak. 

Romantikken var kjent for å legge vekt på følelser, fantasi og det naturlige, siden Wergeland var en "følelses-person", passer derfor dette diktet og forfatteren under denne tidsperioden som fant sted på slutten av 1700-tallet. 

Diktet er veldig orginalt og versetakten er god, men på grunn av den gammeldagse måten og hvor vanskelig jeg synes det var å analysere dette diktet, gikk ikke dette på min toppliste blant dikt. Smaken er forskjellig, vet dere, men akkurat dette diktet gav meg en dårlig ettersmak. 


Grip TekstenIngen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Katharina

Katharina

17, Vegårshei

Jente som driver med fotball og musikk. Jeg digger å fortelle folk hva jeg interesserer meg for og hva som står i hodet på meg for tiden. Blogges!

Kategorier

Arkiv

hits