Historien om Henrik Ibsen

Henrik Ibsen ble født i 1828, året som var i midten av den mest intense perioden med nasjonsbygging. Men hva mener vi egentlig med nasjonsbygging?
Kort sagt kan vi si at nasjonsbygging, er hvordan vårt kjære Norge ble formet med tanke på historie og språk. Historieforskere har forsket lenge om hvordan nasjonen ble bygd opp, og stadig kommer de frem til at de som bodde i Norge, hadde sin egen nasjonalitet der nasjon og historie var sammen ved samme side. Lenge var Norge i union med Danmark og dansken regjerte. Dansken ble senere fornorsket, til tross for motstandere av fornorskningen som ville beholde det danske språket. Henrik Ibsen var en av forfatterne som interesserte seg for den gamle historien vi kaller nasjonsbygging. Henrik Ibsen så historien som en faktor på at samfunnet var under utvikling til å bli til det bedre, og at historien skjedde i prosesser. Etter dette synspunktet skrev han sju dramastykker med historieinnhold, men bare fire verk ville han vedkjenne seg for. 


Et av Ibsens mest kjente verk, "Peer Gynt", kan godt kalles Norges store nasjonalepos. Skuespillet "Peer Gynt"  handler om jegeren og skrytepaven Peer som drømmer seg bort fra elendigheten hjemme på bondelandet i Gudbrandsdalen. Han tar en brud fra et bryllup og blir derfor stemplet "fredløs". Han reiser vekk fra landet etter hans mor dør og også hans kjære Solveig, som han har følelser for, og ender opp som forretningsmann på våpen- og slavehandel i Asia og Afrika. Han kroner seg selv til keiser Gyntiania, et nytt land, og 40 år senere reiser han tilbake til Norge. 

Skuespillet omfatter en stor del av nasjonalkulturen, som for eksempel gjennom egne opplevelser; folkelivet på bygda, folketroen på troll og andre sagnkarakterer."Peer Gynt" markerte et opprør med nasjonalromantikken, og igjennom teksten retter Ibsen blikket mot forholdet i samtida. Det norske i teksten blir lite spesifikt fortalt, selv om miljøet blir beskrevet som den norske natur. Det er det moderne samfunnet og hjemmene som vi finner kjent som norsk. 

Kilder; Bilde; google.no
 Grip Teksten side 128-136

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Katharina

Katharina

17, Vegårshei

Jente som driver med fotball og musikk. Jeg digger å fortelle folk hva jeg interesserer meg for og hva som står i hodet på meg for tiden. Blogges!

Kategorier

Arkiv

hits